La Festa Major de Sant Julià de Lòria se celebra sempre el darrer cap de setmana del mes de juliol. Són moltes i diverses les activitats que se succeeixen els darrers dies de juliol a la ciutat, però són les danses les que tenen un protagonisme especial com a expressions del folklore més viu. Els balls i les seves músiques són fruit de l’imaginari social i per aquest motiu tenen un gran valor identitari. En destaquem La Passa, el Ball Cerdà i el Ball de la Marratxa, que tenen lloc el dilluns de Festa Major.

La Passa és la primera manifestació tradicional que té lloc el matí del dilluns de Festa Major. És una cercavila de parelles de joves, solters i solteres, que recorre els carrers de la ciutat. Al davant de la rua se situa la primera de les parelles que té previst casar-se durant l’any, tots dos esdevenen els fadrins majors, i els segueixen la resta de les parelles, començant pels més grans i acabant pels més joves, de manera que formen una cadena humana. La Passa acaba el recorregut a la plaça Major, on el noi de cada parella convida la noia a un vermut i la noia el convida a dinar a casa seva.

Un cop els balladors de La Passa arriben a la plaça Major, la cobla interpreta la música del Ball Cerdà. Els fadrins majors obren el ball. Seguidament són les noies les noies conviden a ballar els nois amb una barretina.

Però de totes les activitats folklòriques i tradicionals de la Festa Major de Sant Julià de Lòria, el Ball de la Marratxa és el més solemne. Actualment es balla a la plaça Major el dilluns de festa a la tarda. Aquesta dansa també és la que més evoca la identitat andorrana de totes les que es ballen.