Tot i que la situació sanitària està condicionant el desenvolupament de les tradicionals escudelles, val la pena fer esment d’aquest esdeveniment popular. En situació de normalitat, l'escudella de Sant Sebastià té lloc a la plaça de la Germandat (lloc que porta el nom de l’entitat organitzadora). En la darrera edició, l'any 2020, es van repartir 2.500 racions.
 
La Germandat de Sant Sebastià va néixer fa més de dos segles com una mútua per tal d’ajudar els malalts o impedits a portar a terme les feines del camp. Podríem dir que era una mena de seguretat social, en una època en que aquest servei era inexistent. Però la modernització del país la van deixar sense activitat. L’objectiu va desaparèixer, però es va voler mantenir l’arrel festiu de la Consòrcia o Germandat de Carnestoltes, de la que prové l’actual, que està documentada des del 1720.
 
Tot i perdre el caràcter mutualista l’associació no es va dissoldre. D’aquesta manera l’any 1988, la germandat va decidir organitzar la primera escudella.  Des d’aleshores, cada 20 de gener la plaça de la Germandat s’ha omplert de la bona olor de l’escudella i de ciutadans que la comparteixen. Trenta-dos anys ininterromputs. El 2021 i el 2022 quedaran marcats per l’absència d’aquesta popular menja que preparen els escudellaires.
 
L’escudella és un plat greixós típic d’hivern considerat per molts com un dels patrimonis alimentaris pirinencs més importants. Per cuinar l’escudella cal fer un bon caldo. S’utilitzen molts ingredients: trumfes , verdura, llegums, fideus, arròs, i no pot faltar-hi la vianda de porc.