El passat 30 de juliol a les 12 h es va celebrar la Primera Trobada Bastonera de Sant Julià de Lòria. Juntament amb els Bastoners Lauredians de l'Esbart Laurèdia, vàrem gaudir de les actuacions de la Colla Bastoners Les Romanes i de la Colla Bastoners de Masquefa. També vam tenir l'honor que ens visités la presidenta de la Federació de Ball de bastons de Catalunya, la Laura Gotarra Sánchez.

El Ball de bastons és una tradició molt estesa a Catalunya. Però també trobem Balls de bastons a altres comunitats autònomes espanyoles com Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, La Rioja, el País Basc o València. També a la Catalunya del Nord a França i a Portugal. A diferència de Catalunya i Andorra se'ls denomina Danza de paloteo o paloteros, Ball de bastonets o Dansa de Paloteiros.

Pel que fa als orígens del Balls de bastons el trobem diferents explicacions:
- Els ritus agraris d'invocació de la fertilitat de la terra.
- Les danses d'ensinistrament dels guerrers grecs en èpoques de pau, cosa que explicaria el vestuari de moltes colles (roba blanca, faldellins, mocadors creuats al pit...)
- Herència del ball d'espases. Els balls de bastons, tal com els coneixem avui en dia, apareixen amb força cap als segles XVII i XVIII, moment en què a Catalunya es prohibeixen els balls amb espases a causa de problemes públics i socials, i els balladors substitueixen el metall per la fusta.