L'Institut Macarulla

Sota el lema d’Art en alçada, la ciutat de Sant Julià de Lòria vol esdevenir un referent d’art i artesania popular al Pirineu. Aquest objectiu és pretén aconseguir amb la creació de l’Institut Macarulla, pel Foment de l’Artesania i la Cultura Popular al Pirineu.

Organització

Aquesta entitat neix amb la voluntat de promoure i incentivar l’artesania i l’art popular dels Pirineus,
aglutinant diferents espais i entitats de la Parròquia.

Els tres pilars bàsics serien El Comú de Sant Julià de Lòria, la Fundació Julià Reig i la Universitat d’Andorra.

Comú de Sant Julià de Lòria

El Comú aportaria bàsicament suport logístic i econòmic al projecte.

Sala Sergi Mas

L’edifici de Casa Comuna (edifici administratiu antic) és el lloc ideal per establir una exposició permanent de peces de Sergi Mas, donat que les sales de la planta baixa, la Sala del Consell, la Sala de la llar de foc i el vestíbul, ja contenen peces elaborades de gran bellesa per l’artista amb tècniques tradicionals com el vitrall o els musicats en fusta (estil de talla de fusta del Principat). També s’hi poden encabir exposicions temporals relacionades amb les residències d’artesans, o la cultura popular en general.

Centre Cultural i de Congressos Lauredià

Ja que el Centre disposa de molt diferents tipus d'espais, és idoni per celebrar-hi conferències, simposis, tallers, fires i fins i tot exposicions.

Casa Bonet (Aixirivall)

El Comú ofereix aquesta antiga casa pairal espai per crear una residència artística per artesans. L’emblemàtic edifici aquest disposa d’un habitatge i d’una era que podrien esdevenir residència i allotjament per més d’un artesà alhora. D’aquesta manera es dona vida a la població propera a la ciutat, es revalora un immoble i es posa de manifest la riquesa en patrimoni natural del Principat.

Fundació Julià Reig

La Fundació pot aportar suport, tant logístic com econòmic, als projectes de recerca i investigació en aquest àmbit.

Universitat d'Andorra

La tasca de la Universitat és bàsica alhora de proposar formacions continuades o col·laboracions en recerca amb els artesans o estudiosos de cultura popular que inicien un projecte amb l’Institut, ja bé sigui emmarcada dins la seva càtedra UNESCO o no.

Objectius

  • Realitzar estudis sobre la producció i difusió d’artesania i arts populars, així com el seu impacte social, millorant el patrimoni de la ciutat i la forma de vida dels artesans.

  • Emprendre investigacions amb altres ciutats creatives d’artesania i art popular sobre enfocs contemporanis de la noció d’art popular i sobre la memòria col·lectiva de les ciutats post industrials.

  • Implementar una estratègia per revitalitzar l'art, la cultura i el turisme per promoure l'aparició d'un mecanisme de participació d'artistes en l'animació del territori i donar suport a projectes locals de creació i estructuració artística en el camp de l’artesania i les arts populars.

  • Desenvolupar programes de formació per a joves en professions artístiques, sobretot mitjançant l’ús de les noves tecnologies.

  • Promoure la cooperació amb les altres ciutats de la Xarxa en un patró de projectes concrets i inclusius que promoguin una dinàmica d’apropament dels pobles i la cooperació Nord-Sud.

  • Animar els joves a desenvolupar habilitats en els camps de l’artesania i les arts populars, la innovació i la creativitat.

  • Organització d’un Fòrum d'Artesania i Arts Populars, una plataforma per a experts locals, internacionals, acadèmics i professionals per intercanviar idees sobre la protecció i la promoció de les habilitats i pràctiques tradicionals, potser en el marc de activitats de la Universitat d’Andorra.

  • Incentivar mitjançant fires i activitats de promoció l’artesania i l’art popular local.