Festes del foc i del Solstici d'estiu

Les Festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus són un conjunt de celebracions d'origen ancestral que tenen lloc cada any, pels volts de Sant Joan, a diferents poblacions d'Andorra, Aragó, Catalunya, la Vall d'Aran i Occitània.

"Festes de focs del solstici d’estiu als Pirineus"

El 2015, seixanta-tres viles que celebren aquesta tradició, entre elles la nostra ciutat, van presentar una candidatura conjunta a la UNESCO, que l'1 de desembre de 2015 les va inscriure a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

En la reunió anual del Comitè celebrada entre el 30 de novembre i el 4 de desembre de 2015 a Windhoek (Namíbia), un dels 35 expedients per a aquesta llista analitzats en la reunió va ser el presentat conjuntament pels estats d'Andorra, Espanya i França, titulat "Summer solstice fire festivals in the Pyrenees".

Cremada de falles

La cremada de falles a Sant Julià de Lòria se celebra pel solstici d’estiu, el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan.

És una tradició que reforça el sentit de pertinença, la identitat i la cohesió social, alhora que promou la solidaritat, la integració i el diàleg entre generacions a través de la celebració d’una festa molt arrelada en la comunitat.

Les Falles del solstici d’estiu són Festes d’interès cultural incloses com a bé immaterial a l’Inventari general del Patrimoni cultural d’Andorra.

Enguany, a causa de la Covid19, es va decidir de manera consensuada amb la resta de poblacions d’Andorra i del Pirineu espanyol i francès, anul.lar aquesta acte tradicional. La quantitat de persones participants, públic i turistes que aplega la fè inviable en aquest moment que ens ha tocat viure.