Vall del Madriu Perafita Claror

Llista del patrimoni mundial

Bona part de la vall del Madriu Perafita Claror es troba en el territori que pertany a la ciutat.

La candidatura del paisatge cultural d’aquesta vall a la Llista del patrimoni mundial va ser una iniciativa conjunta del Govern d’Andorra, dels Comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU) i del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS, amb la participació dels diversos actors amb interessos a la vall així com amb la dels col·lectius que utilitzen la zona.

Recursos naturals

La idea va sorgir des del Comitè Nacional Andorrà de l’ICOMOS i fou presentada per primera vegada al Ministeri de Cultura l’any 2001.

L’1 de juliol de 2004 el Comitè del Patrimoni Mundial, reunit en la seva 28a sessió a Suzhou (Xina), va aprovar la inscripció de la vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del Patrimoni Mundial, en la categoria de béns culturals, com a paisatge cultural. A dia d’avui, només hi ha 113 paisatges culturals en tot el món.

La vall conserva molts elements i les estructures d’explotació, organització i gestió dels recursos naturals (boscos, pastures, bordes, camins, aigua…) que mostren la utilització i l’evolució d’aquest territori al llarg de la història. De gran valor identitari, la vall ha esdevingut un testimoni viu de la història i les formes de vida d’un país rural de muntanya. Paratges d’una bellesa extraordinària són fruit de la interacció de l’home amb el medi.