Els Pastorets de Sant Julià de Lòria

Malgrat aquesta representació tradicional nadalenca no estigui inclosa en l’Inventari general del patrimoni cultural del Govern d’Andorra, val la pena dedicar-li un espai en aquest punt dedicat a la tradició.

Nit de Nadal

La nit de Nadal de 1916 s’estrenava Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús de l’escriptor Josep Maria Folch i Torres al teatre Pompeia de Barcelona, avui desaparegut.

L’èxit de l’obra va fer que avui en dia continua sent representada per tota Catalunya. És una obra creada per a un públic familiar en la qual dos pastors, s’enfronten amb el dimoni per salvar el nen Jesús amb humor i astúcia.

Tot i que ja es feien representacions nadalenques amb anterioritat, amb la inauguració del Centre cultural i de congressos lauredià, l’any 1993, es va posar en marxa aquest espectacle a l’escenari de l’auditori Claror. Va ser un autèntic fenomen des del primer dia. Tot el poble va voler participar d’alguna manera en aquesta representació que el públic pot veure des del dia 26 de desembre fins el dia de l’Epifania o dia de Reis.

Més de 25 representacions

L’ any 2018 es van celebrar els 25 anys de representacions de Pastorets.

Les xifres són els testimoni de l’alta participació dels lauredians en aquesta obra teatral. Cal dir que el pes de la representació recau sobre els amateurs que s’ocupen de tots els aspectes, ja sigui l’actoral com el tècnic. Únicament la direcció és professional i aquesta es renova cada dos anys per aportar noves línies argumentals i frescor creativa a l’obra.

Com dèiem, les xifres recollides fins l’any 2018 són aclaparadores: Nombre total de col·laboradors: 2.383; nombre total d’espectadors: 31.932; 94 nens han fet d’infants Jesús. Els Pastorets és un fenomen que inclou gent de totes les edats i no és estrany que una mateixa persona hagi interpretat més d’un paper al llarg de la seva vida. Ha demostrat ser una escola d’actors ja que de les seves files han sortit talents que han derivat cap a una carrera professional en el món de la interpretació.

Els Pastorets compleix a més una doble funció social. D’una banda contribueix a integrar persones recent arribades a la ciutat i d’altre banda ajuda a moltes d’aquestes persones en l’aprenentatge de la llengua catalana. Hem de recordar que Andorra és l’únic país al món on el català és la llengua oficial.