Les caramelles

Cants per Pasqua Florida

Les caramelles són cançons cantades pels carrers el dia de Pasqua o Pasqua Florida per grups de persones (tradicionalment homes, però actualment hi trobem homes, dones i infants) que reben a canvi diners de la gent.

Segons el calendari litúrgic cristià, després dels quaranta dies d’abstinència i de recolliment de la Quaresma arriba la Setmana Santa i després, la Pasqua, i el significat de la qual és la joia de la resurrecció de Jesucrist. Ara bé, el cicle agrícola i ramader interpreta l’alegria de la Pasqua com l’arribada de les flors als arbres fruiters, és a dir, l’arribada de la primavera, i d’aquí es desprèn l’expressió de la Pasqua Florida.

Coral Rocafort

És aquesta exaltació de la joia, ja sigui religiosa o profana, la que es tradueix en les cançons que interpreten a les places i carrers molts grups de cantaires el diumenge i el dilluns de Pasqua i que són conegudes amb el nom de caramelles.

A Sant Julià de Lòria es fan el diumenge següent al diumenge de Pasqua. L’entitat sociocultural encarregada de mantenir aquesta tradició és la Coral Rocafort.

Colles de caramellaires

Les colles de caramellaires recorren els carrers del poble, s’aturen sota balcons o en places, canten les cançons i recullen els donatius de la gent, algun diner o alguna menja com coca o embotits o un tast de vi.

Amb la cistella, els que són a peu pla, o amb la perxa, una llarga vara a l’extrem de la qual penja la cistella adornada amb cintes de colors, que la fa arribar fins al balcons. Amb el que es recull, avui en dia simbòlic, després s’organitza un dinar popular amb tots els participants.