Arxiu Històric

Patrimoni històric documental

A l’Arxiu del Comú es conserva un important patrimoni històric documental.

Està conformat bàsicament per pergamins i llibres que son testimonis de la història de la ciutat i del país. Així, per exemple, estan custodiats a l’Arxiu 36 pergamins datats entre el 1289 i el 1636.

El més antic, d’unes mides de 640x2240 mm, tracta d’un debat encara vigent set segles més tard: els límits entre les ciutats de Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella per les muntanyes de Forganyà i Perafita. Aquest pergamí, a més de ser el més antic que es conserva a l’Arxiu, està signat per Roger Bernat III, un dels dos coprínceps que van sancionar el document fundacional d’Andorra: els Pareatges de 1278 i 1288.

A l’Arxiu també s’hi conserven els llibres d’actes dels acords de Comú des de l’any 1579.

Els llibres de tropes (allotjaments de soldats en cases de la ciutat durant les èpoques de guerra), de comptes, on cada vegada que es feia un traspàs de poders entre cònsols sortints i entrants quedaven registrats els pagaments i els cobraments que s’havien produït durant el mandat.

Un dels exemplars més curiosos conservats és el llibre d’actes del Consell del Carnestoltes. Hi podem trobar aproximadament un segle de tradicions al voltant dels dies de Carnaval (aleshores Carnestoltes), des del 1731 al 1845. Aquest document recull les normes que calia respectar durant la celebració, així com l’organització del àpats i les danses que s’hi donaven lloc.

També alberga un fons fotogràfic, amb més de set mil imatges, tant físiques com digitalitzades de temàtiques diverses com festes, tradicions, costums, personatges rellevants, paisatges urbans i naturals, etc.