Jaume Moles: el forjador de Bixessarri

El ferro es troba per tot el Pirineu

El seu color característic es pot apreciar en moltes valls i en els seus rius tenyits per l’òxid.

Vetes d’aquest mineral afloren pels camins de muntanya. Molts d’ells creats per arribar als jaciments. Durant segles el ferro va ser extret per les comunitats pirinenques en petites explotacions o en grans comunitats com la Vall del ferro al País Basc o la Vall Ferrera al Pallars Sobirà (Catalunya).

Entre els segles XVII i XIX a Andorra també hi va haver una gran activitat per l’obtenció, transformació i comercialització del ferro, que va esdevenir una cultura i una forma de vida. Moltes edificis centenaris conserven treballs en ferro forjat. Els més típics són els que podem veure com a protecció de moltes finestres, els anomenats estripagecs . Però també forrellats, claus, poms, baranes, cadenes, etc.

Jaume Moles va aprendre l’ofici del ferro de ben jove.

Compaginant els estudis amb el treball. Professionalment sempre ha estat vinculat amb aquest material i la seva llarga trajectòria ha coincidit amb la transformació urbanística del país.

La vinculació amb el ferro li ve de lluny doncs vàries generacions de la seva família s’han dedicat a treballar-lo. Li ha tocat viure i veure com la forma tradicional de treballar ha canviat quan es va començar a utilitzar estructures fabricades en processos industrials i mecanitzats. Milers d’anys d’història d’un ofici que a poc a poc va començar a desaparèixer a partir de la segona meitat del segle XX.

L’afany per deixar un llegat d’aquesta activitat, que tan ha contribuït a la història d’Andorra i del Pirineu, ha portat el nostre forjador a portar a terme de manera totalment personal i desinteressada un espai pedagògic, divulgatiu i artístic sobre la forja.

Jaume Moles, amb l’ajut de l’artista plàstic Àngel Calvente , ha convertit una nau industrial en art i artesania, fent un homenatge al treball de moltes generacions que van convertir el ferro en el seu mode de vida.