Explicar la tradició ballant

L'Esbart Laurèdia

L’Esbart Laurèdia fou el continuador de l’Esbart Andorrà, el primer grup folklòric de Sant Julià de Lòria fundat l’any 1951 per tres dansaires de l’Esbart Verdaguer de Barcelona que ens van portar la passió per la dansa i la cultura catalana.

Quan l’Esbart Andorrà es va dissoldre, un grup de dansaires lauredians no van voler que es perdés aquesta activitat. El músic que acompanyava les actuacions, Daniel Areny, va buscar una persona que dirigís el nou esbart. Així doncs, sota la direcció de Mª Esperança Ivern, l’Esbart Laurèdia va fer la seva primera aparició en públic a la Festa Major de l’any 1963.

"Història i Llegenda d'Andorra"

Un dels grans esdeveniments va ser l’estrena l’any 1988 d’ “Història i Llegenda d’Andorra”, on s’escenifiquen llegendes i fragments de la història del nostre país. Per la direcció, coreografia i muntatge de l’espectacle, conjuntament amb l’equip directiu de l’Esbart Laurèdia, es va comptar amb Jordi Torres (1936-2007), director del Ballet Folklòric de Sarrià (Barcelona). Després d’aquesta col·laboració Jordi Torres també passa a encarregar-se de la direcció artística de l’Esbart Laurèdia des del 1989 fins el 2007.

L’any 2008 pren la direcció artística en Jaume Torra. En destaquem la tasca d’investigació i recuperació de danses i músiques d’Andorra, i concretament de Sant Julià de Lòria, com són “El contrapàs del Bou”, “Danses del temps que no torna”, “Ball de Cornuts” i “El Porrer de Sant Julià de Lòria”, així com la creació de l'espectacle "Terra" estrenat recentment en commemoració del 600 aniversari del Consell General.

Cal destacar les actuacions amb música en viu en les produccions operístiques de l’Associació Andorra Lírica, al Jambo Street Music i amb grups referents com El Pont d’Arcalís, La Cobla Catalana dels Sons Essencials, Els Catarres, Roba Estesa i Oques Grasses.

Ha estat el precursor del primer FolkAND (Andorra Folk Festival) i ha participat al Internacional Sanremo Folk Dance (Itàlia), al Dansàneu (Festival de Cultures del Pirineu), a la 44ena Trobada de Ball de Bastons de Catalunya i a la Fira de la Mediterrània (Cultura popular i músiques del món, Manresa).

També ha rebut el primer premi al II Concurs de Dansa Catalana de Prada de Conflent (França).

Actualment compta amb més de 100 dansaires distribuïts en diferents seccions: iniciació, infantils 1, infantils 2, juvenils, cos de dansa, veterans i bastoners. Amb el suport de l’Escola Folk dels Pirineus, també s’hi sumen els músics del projecte ANDOSINS, creat al 2019 amb l’objectiu de recuperar instruments autòctons.