La protectora de la ciutat

Els gegants de la ciutat

La Dama Blanca d’Aubinyà i el Rei Moro, els personatges representats pels gegants de la ciutat, enguany ja celebren el seu 38è aniversari.

Els gegants són unes figures d'imatgeria festiva de grans dimensions que representen majoritàriament reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Tot i ser uns elements populars, es pot determinar que l'estructura actual va sorgir del Seguici Popular del Corpus Christi. Al costat de comparses i capgrossos, són un element molt destacat de les festes majors de moltes localitats del Nord d’Espanya, els Pirineus i el sud de França, en les quals sovint representen els antics benefactors de la localitat.

Colla de geganters

La geganta correspon a una llegenda de l’imaginari popular que explica la història d’una misteriosa dama protectora de la ciutat i de les Valls.

En canvi el personatge masculí representa l’amenaça forana que pretén sotmetre els andorrans, a voltes representada també com a Bisbe d’Urgell.

La Colla de geganters de Sant Julià de Lòria ha fet créixer l’imaginari popular des que es va fundar. Actualment compta amb quatre capgrossos, el llop, el Porrer, la bruixa i el dimoni; una altra geganta associada a les festes de carnestoltes, la Bruixa Tecla; i dos gegantons, per continuar la tradició amb les noves generacions, el Julià i la Canòlich.