Història i geografia

Enmig d’un entorn completament natural, al fons de la vall més abrupta del país i com a primera població després de la frontera amb Espanya trobem Sant Julià de Lòria. La parròquia està formada per la vila de Sant Julià de Lòria i cinc quarts o subdivisions parroquials: Bixessarri, Aixirivall, Aubinyà, Fontaneda, i Nagol.

Una mica d'història

Sant Julià de Lòria és una de les ciutats culturals més actives del Principat d’Andorra, que s’ha posicionat com un referent al sud del país per la cultura popular, l’artesania i la formació com a eixos estratègics del seu desenvolupament econòmic.

Envoltada de muntanyes i d’art romànic en forma de petites capelles, la vila té una llarga tradició cultural. La proximitat amb la frontera l’ha convertit en una terra oberta i de pas. Per aquest motiu ha esdevingut durant segles el centre principal de l'activitat comercial andorrana amb una forta presència de l’artesania. Aquest fet industrial i comercial ha desenvolupat un teixit sòcio-cultural que avui trobem transformat en diverses entitats que dediquen la seva tasca a la difusió, la docència i la recerca de la cultura popular.

A meitat del s. XX, arribaran moltes persones buscant oportunitats de treball. La joventut dels nouvinguts, el teixit empresarial i el caràcter obert dels habitants per la proximitat amb la frontera, fomentaran la creació d’entitats que encara avui continuen amb la tasca de difusió de la Cultura popular i afavorint el naixement de noves associacions culturals.

Amb el Centre cultural i de congressos lauredià (1993), i el Museu Fàbrica Reig (2003), la ciutat pren un rumb creatiu i cultural molt important.

Dades geogràfiques

 • Situació:
  42° 28′ N, 1° 29′ E

 • Extensió:
  62 km2

 • Clima:
  Mediterrani de muntanya amb influència del clima atlàntic en els sectors més alts, amb una marcada variabilitat.

 • Població:
  10.000 habitants